Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
27.05.2019.
15:30 > 16:09
Fakulteti u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, sudeći prema primeni novog zakona o visokom obrazovanju, biće pod većom kontrolom Pokrajine, s obzirom na to da će u savetima fakulteta sedeti i duplo veći broj predstavnika osnivača, tj. vlasti.
  • Zare

    29.05.2019 12:06
    Doli
    A kada se vlast promeni, pa dođu gospoda iz opozicije, sve će biti "valjano"? Samo se pokazuje ono što svi znamo: ništa nije dobro dok ja ne zauzmem poziciju, vlast, prinadležnosti, moć, a onda ruže cvetaju li u januaru.
  • Samo bahato

    28.05.2019 20:29
    Na zalost uticaj SNS-a je najmanji problem na fakultetima. Problem su decenije negativne selekcije cime se za glavna tela fakulteta biraju podobni i poslusni. I tu i jeste tragedija ovog drustva - sto oni koji treba da ga menjaju i pruze otpor, su oni koji poslednji zele promene. Tako da ovo sto je Pokrajina uradila je po meni cak dobro, bar malo pokusati ograniciti bahatost dekana. Ovo su neki dekani cak pokusali da preduprede brzim izmenama svojih statuta gde su pokusali da izbor za dekana prebace na nizi nivo (na vece fakulteta) gde imaju apsolutni uticaj jer su deo tog nivoa. Generalno politika moze eventualno da utice na izbor rektora ali rektori dalje ne mogu da uticu na izbor dekana. Cak i dekani koji su u "nemilosti" politicara se sasvim dobro sami brane zloupotrebom autonomije i ne moze im niko nista. Savet fakulteta je odavno prestao da bude nadzorni i kontrolni organ vec organ u sluzbi dekana koji ga svojim pritiscima kroji po svojoj meri. Pa tako u Savetima umesto najboljih naucnika i profesora, onih sa najvise iskustva i integriteta, cesto sede oni na koje je najlakse vrsiti pritisak - mladi, docenti, duznici, podobni i poslusni. Svi koji podignu glas su bro ucutkani i skrajnuti. I onda se pravimo da su privatni fakulteti bolji od nas jer smo boze moj mi drzavni, a na drzavnim ostao sam talog drustva...
  • Lola iz Mola

    28.05.2019 13:36
    SNS puleni
    Bojat, Vejnović, Drapšin, Markoski i Obadov 100% naprednjaci, možda i ostali. Satarić u penziji duže od godinu dana.
  • www

    28.05.2019 07:32
    Očito je da niko od vas ne zna šta je ingerencija Saveta fakulteta. I baš vas briga!
  • PMF

    27.05.2019 23:44
    Mandat clanova saveta fakultet
    Mandat clanova saveta fakulteta je 4 godine, po Zakonu o visokom obrazovanju, u Statutu PMF-a je zakonska odredba, kao i u osvim ostalim statutima na Univerzitetu! Toliko o interesantnom detalju...
  • trtoševo

    27.05.2019 21:47
    Svašta
    Kako na m.f. šef katedre može biti docent koji je doktorirao sa šezdesetak godina I važi za najgoreg predavača.
  • Sendvicar

    27.05.2019 21:39
    Pravda za Dorosa
    I posle ovog teksta (realno dobar) mnogi ce opet okriviti SNS da kroji kapu Univerzitetu. Ne dragi moji, to nije tacno! Uzimajuci u obzir intelektualne domete buducih delegata pokrajine, oni ne predstavljaju problem. Problemi su unutrasnje prirode, problemi su u clanovima saveta i NN veca sa samih fakulteta - strah, poniznost, briga za radno mesto i "napredovanje" u situaciji kada si svestan da jedino u ovakvoj konfiguraciji mozes biti to sto trenutno jesi ili cak i "napredovati" i sl. Zbog toga se biraju upavo takvi, oni koji ce uraditi sve. Po pravilu, glavni motiv dekana je novac, putovanja i sl., kakva nauka, kakvo obrazovanje, kakvi bakraci... U ostvarenju tog svog sna, dekanima trebaju clanovi pomenutih organa kakvi su opisani. Novac, novac i samo novac. E sad, ono sto je lose, takve motive imaju i predstavnici vlasti pa se pod plastom odbrane "autonomije" Univerziteta gde god je to moguce insistira na njenoj ugrozenosti i potrebom da se ona odbrani. Ne brani se nikakva "autonomija" nego privilegije dekana i sacice ljudi oko njega. A studentima i malobrojnim postenim nastavnicima je svejedno, oni i ne znaju da je autonomija ugrozena, da li je ima ili nema jer njih niko nista i ne pita.
  • Cosic

    27.05.2019 21:02
    Vise clanova SNS-a je medju clanovima saveta, izbranih od strane fakulteta. Tako da rebalansiranje nije ni bilo potrebno.
  • Kostunica

    27.05.2019 20:36
    Autonomija dekana je zagarantovana sastavom Saveta i NN veca fakulteta gde su uglavnom namestene osobe koje po misljenje idu kod pretpostavljenog. Bilo bi interesantno proveriti koliko od ukupnog broja clanova tih organa je doktoriralo u inostranstvu ili boravilo duze vreme napolju. Onda bi se mogli analizirati duznicko-poverilacki odnosi i videti sva beda koja nas je snasla. Ima tu i staraca od 70+ leta. Etika i moral, sta je to? Akademska svest i samostalnost?
  • Student

    27.05.2019 17:11
    Nezavisno skolstvo?
    Ako je ovo deo autonomije fakulteta/Univerziteta, gde se sada indirektno, prakticno politizuju isti, ostaje nam samo da gledamo kako da odemo odavde cim pre.
    Politika je toliko prodrla u sve pore drustva, da smo, sa moje tacke gledista, postali bolesno drustvo.
    Posle ovoga, samo mogu da mislim, kakve ce generacije buducih studenata izlaziti sa fakulteta.
    Ostavite struku ljudima od struke i podrzite ih u tome i to bi bio vas najveci doprinos.
  • Utopija

    27.05.2019 17:09
    Na fakultetima se slabo primenjuje zakon, dosta profesora se ponasa kao da je katedra njihovo licno vlasnistvo a mnogi ni ne dolaze na posao. Bojim se da je u visokoobrazovnim ustanovama pogresno shvacena uloga predavaca kao nekoga ko treba da edukuje buducu intelektualnu elitu koja je u deficitu.. Takvim ponasanjem daju signal mladima da se kupe sto dalje odavde, a nije nam vec dosta politicara koji nam to odavno porucuju..
  • Novosađanka

    27.05.2019 16:55
    Nema veze, idu godišnji odmori, idu "Srećni ljudi",sve je super!
  • Rade SNS

    27.05.2019 16:52
    Autonomija dekana je zagarantovana najvišim članovima vladajuće partije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna